Temadag: Ekonomi och hållbar utveckling

I stället för att inleda termin II med vanlig skoldag enligt nytt schema fredagen den 27 november höll högstadiet en temadag. Skolan deltar i ett flerårigt ekonomiprojekt tillsammans med Sparbanksstiftelsen och som ett led i detta projekt fokuserade man under temadagen på frågor som anknyter till vardagsekonomi - dock breddat så att förnuftig konsumtion och hållbar utveckling i stort ingick som temaområden.

Efter en gemensam samling för alla årskurser i gymnastiksalen då riktlinjerna för dagen drogs upp av Helena Strömberg-Johnsson och Gustav Laxell, ansvariga lärare för temadagen, kunde det årskursvisa programmet börja.

Åk 7

Under dagen fick eleverna åhöra en föreläsning som kort och gott handlade om banker och egen penninganvändning. Den stod Erica Damén från Aktia i Karis för. De verkligt stora beloppen fick eleverna använda i finansspelet ”Monopol”. Mera allvar blev det igen då ekonomin ställdes i relation till konsumtion och hur vi människor använder material. I ungefär 4,5 miljarder år har Jorden existerat och nu hänger det på oss - för att återknyta till skolans läsårstema - att förvalta den så väl att det finns en Jord också för kommande generationer. Ur Disneys animerade barnfilm ”Wall ∙ e”  användes inledningsscenerna för att åskådliggöra ett utopistiskt framtida skräcksenario ifall avfallsbergen fortsätter att växa och gruppdiskussionerna efteråt hade fått sina utgångspunkter. En del av eleverna fick även vistas i Dr. Frankensteins lab, där Mary Shelleys vetanskapsman Frankenstein som redan på 1800-talet av likdelar ville bygga en levande människa stod som exempel. Elevernas uppgift blev sedan att av skräp, medhavt hemifrån eller upplockat i skolans papperskorgar, bygga sin varelse. Stommen utgjordes av nät som formats till en människokropp. Det här kan man kalla nutidskonst!

Åk 8

Eleverna var indelade i grupper, långt klassvis, med från varandra skilda program. Tre klasser åkte till återvinningsstationen i Lojo. Besöket hos företaget bakom Munka avfallsstation, Rosk n´roll, inleddes med en föreläsning om hur avfallshanteringen sköts i Västra Nyland. Därefter var det dags att sträcka på benen och vandra runt på området. Under guiden Thomas Söderströms ledningvandrade vi upp på ett av de täckta avfallsbergen och tittade ut över soptippen. Efter en matpaus, under vilken den medhavda matsäcken inmundigades, bekantade vi oss ännu med sorteringen vid avfallsstationen.


Klass 8D gick ut på stan med en summa på 20 € / 4 elever i fickan. Pengarna skulle användas till att köpa in begagnade kärl till en så estetiskt tilltalande dukning för fyra personer som möjligt. Resultaten dukades fram till allmänt påseende i skolans aula. En motsvarande uppgift hade eleverna i 8E, men för dem gällde det att köpa begagnade kläder. Klädköpen utmynnade i en modevisning i gymnastiksalen under avslutningssamlingen.

Åk  9

Efter den gemensamma inledningen i gymnastiksalen blev alla 9:or sittande kvar för att åhöra Sven-Erik Holmströms version av föreläsningen om vad man som ung person behöver tänka på för att behärska sin ekonomi i framtiden; sparande, snabblån, avbetalning och även betalningsstörning. Eftermiddagen ägnade 9:orna dels åt att under matematiklärares ledning räkna grundläggande ränteuppgifter, dels lyssna till Marthaförbundets sammanställning av kostnader då man flyttar hemifrån, förmedlad av Janine Smeds.

Klockan 14 samlades alla årskurser igen i gymnastiksalen för att sammanfatta dagen och via modeshow, Frankensteins skräpmonster och foton som visades få en inblick i vad skolkamraterna gjort och upplevt under dagen. Därefter återstod bara klassvisa samlingar och betygsutdelning.  

DSC02355



DSC02356



DSC02357



DSC02359



DSC02360



DSC02361



DSC02362



DSC02363



DSC02364



DSC02365



DSC02366



DSC02367



DSC02368



DSC02369



DSC02371



DSC02372



DSC02374



DSC02375



DSC02376



DSC02377



DSC02378



DSC02379



DSC02380



DSC02381



DSC02382



DSC02383



DSC02384



Bild



Bild



Bild



Bild



DSC00512




Temadag: Ekonomi och hållbar utveckling