Bokens och rosens dag 2011
Bokens och rosens dag härstammar från Barcelona i Spanien. År 1926 utsågs den 23 april till böckernas och rosornas dag efter en idé som en bokhandlare i Barcelona hade.

I Katalonien firas Bokens och rosens dag i karnevalstämning med gatorna fyllda av böcker och rosor. Under dagen ger männen en ros till kvinnorna och kvinnorna en bok till männen.

År 1995 utlyste Unesco den katalanska Bokens och rosens dag till ”världsdagen för boken och upphovsrätten”. Dagen firas inte överallt i april utan många länder har placerat dagen vid en för dem lämplig tidpunkt.

I Karis svenska högstadium var tidpunkten lämplig den 10 maj. Tack vare understöd från Läscentrum kunde vi bjuda in fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff. Ett trettiotal elever hade under sin fritid läst minst en av hennes böcker och därmed skaffat sig ”inträdesbiljett” till författarträffen.

Maria Turtschaninoff berättade om sin bakgrund och om hur hon kommit att bli författare. Hon talade om sitt skrivande och sitt läsande och om böckernas tillblivelseprocess. Eleverna hade i förväg ställt frågor – antingen riktade till Maria som person eller utgående från handlingen i någon av hennes böcker. Dessa frågor fick sina svar.

Skolan tackar Maria Turtschaninoff för att hon gav titeln författare ett ansikte. Många av åhörarna hade säkert aldrig ens tänkt på processen bakom stadiet där boken står på hyllan: hur idéerna föds, utvecklas, bearbetas, kanske förkastas, återuppstår, prövas och småningom blir ett helt manuskript som sänds till ett förlag för att godkännas eller refuseras.

Tillfällena, som var två till antalet, avslutades med att en elev i vardera gruppen efter lottdragning fick ett eget exemplar av ”Underfors”.

De lokala blomsterhandlarna hade gett skolan rosor så att vi för dagen kunde glädja också de elever som inte deltog i presentationen med en ros i varje klassrum och rosor ute i aulan. Alla lärare inledde sin första lektion med att bokprata i någon form.